Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény Levéltára

Zona de identificação

Identificador

DRGyL

Forma autorizada do nome

Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény Levéltára

Forma(s) paralela(s) de nome

  Outra(s) forma(s) de nome

   Tipo

   • Religioso
   • római katolikus
   • szerzetesi

   Zona de contacto

   Tipo

   Endereço

   Endereço

   Kossuth utca 1.

   Localidade

   Vasvár

   Região

   Vas

   Nome do país

   Hungria

   Código Postal

   9801

   Telefone

   +36-94-573-220

   Fax

   +36-94-573-219

   Email

   Nota

   Área de descrição

   Histórico

   A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a 2001-ben Vasváron megrendezett rendtörténeti kiállítás révén jött létre. A Magyarország legrégebbi, ma is álló domonkos kolostorában működő Vasvári Múzeum a kiállítás megrendezése mellett elvállalta a rendtörténeti emlékek gyűjtésének és feldolgozásának szakmai irányítását, melynek kereteit a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága együttműködési szerződésben rögzítette. A gyűjtemény célul tűzte ki a domonkos rend szétszóródott és kallódó történeti emlékeinek – a levéltári forrásokat is beleértve – összegyűjtését és földolgozását.

   A magyar domonkosok az újkorban csak 1938-tól, az önálló magyar rendtartomány létrejöttétől rendelkeztek központi levéltárral. A rend 1938-1950 közötti hivatalos iratanyaga a budapesti rendházban több-kevesebb hiánnyal fennmaradt, jelenleg Vasváron található. Létezett a levéltárnak egy történeti része is, amely a középkortól a 19. századig tartalmazott dokumentumokat, ennek azonban a 1950 után nyoma veszett, a közelmúltban akadtak rá kutatók a rend központi római levéltárában. Az egyes rendházak anyaga a feloszlatás és államosítás után jórészt a területi levéltárakba került, a soproni levéltár kivételével, amely a közelmúltban került elő a templom tornyában elrejtve. Az egykori kolostorok helyén működő plébániákon (Budapest, Szombathely, Sopron) is jelentős irattöredékek, főleg személyi hagyatékok maradtak fenn, ezek begyűjtése jelenleg is folyik. Egy nagyobb iratmennyiség – feltehetően Bőle Kornél hagyatékából – előbb a Munkásmozgalmi Múzeumba, majd a Magyar Országos Levéltárba (P 1572-1574), egy kisebb anyag &x150; Implom Lajos tartományfőnök hagyatéka – pedig az esztergomi Prímási Levéltárba került; ezek visszaszolgáltatása folyamatban van. A vasvári és szombathelyi levéltár anyaga jelenleg Szombathelyen a Vas Megyei Levéltárban, a soproni levéltár további töredékei pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár Soproni Levéltárában kutathatók.

   Contexto cultural e geográfico

   Mandatos/Fontes de autoridade

   Estrutura administrativa

   Políticas de captura e gestão de documentos

   Prédios

   Acervos documentais

   Instrumentos de pesquisa, guias e publicações

   Iványi Béla, A Szent Domonkos-rend római központi levéltára: Részletek a magyar dominikánus provincia multjából, in Levéltári Közlemények 7(1929) 1-30.

   Iványi Béla, Dominikánus levelek és oklevelek a körmendi levéltárban. Körmend, 1942 (Körmendi Füzetek 1).

   Rosdy Pál, A magyar domonkos rendtartomány levéltárának elenchusa [1948-ból], in Lymbus 2(1990), 23-32.

   Siptár Dániel, A Domonkos Rend Központi Levéltárának magyar vonatkozású és eredetű anyaga, in Levéltári Szemle 55(2005):2, 14-38.

   Szőnyi Tamás, A magyar domonkos rendtartomány egykori levéltárának középkori oklevelei, in A domonkos rend Magyarországon, szerk. Illés Pál Attila–Zágorhidi Czigány Balázs, Piliscsaba–Budapest–Vasvár, 2007 (Művelődéstörténeti Műhely, Rendtörténeti konferenciák, 3), 61-76.

   Área de acesso

   Horário de funcionamento

   előzetes megbeszélés alapján

   Condição de acesso e uso

   Acessibilidade

   Área de serviços

   Serviços de pesquisa

   Serviços de reprodução

   Áreas públicas

   Zona do controlo

   Identificador da descrição

   Identificador da instituição

   Regras ou convenções utilizadas

   Estatuto

   Nível de detalhe

   Datas de criação, revisão ou eliminação

   Zágorhidi Czigány Balázs, 2005-2008

   Línguas e escritas

    Script(s)

     Fontes

     Notas de manutenção

     Pontos de acesso

     Pontos de acesso

     • Észak-Dunántúl (Geographic subregion)