Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény Levéltára

Identificatie

Bestandsidentificatie

DRGyL

Geauthoriseerde naam

Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény Levéltára

Parallelle vormen van de naam

  Aandere naamsvormen

   Soort

   • Religie
   • római katolikus
   • szerzetesi

   Contact

   Soort

   adres

   Adres

   Kossuth utca 1.

   Locality

   Vasvár

   Region

   Vas

   Landnaam

   Hongarije

   Postcode

   9801

   Telefoon

   +36-94-573-220

   Fax

   +36-94-573-219

   E-mail

   Aantekening

   Beschrijving

   Geschiedenis

   A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a 2001-ben Vasváron megrendezett rendtörténeti kiállítás révén jött létre. A Magyarország legrégebbi, ma is álló domonkos kolostorában működő Vasvári Múzeum a kiállítás megrendezése mellett elvállalta a rendtörténeti emlékek gyűjtésének és feldolgozásának szakmai irányítását, melynek kereteit a Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága együttműködési szerződésben rögzítette. A gyűjtemény célul tűzte ki a domonkos rend szétszóródott és kallódó történeti emlékeinek – a levéltári forrásokat is beleértve – összegyűjtését és földolgozását.

   A magyar domonkosok az újkorban csak 1938-tól, az önálló magyar rendtartomány létrejöttétől rendelkeztek központi levéltárral. A rend 1938-1950 közötti hivatalos iratanyaga a budapesti rendházban több-kevesebb hiánnyal fennmaradt, jelenleg Vasváron található. Létezett a levéltárnak egy történeti része is, amely a középkortól a 19. századig tartalmazott dokumentumokat, ennek azonban a 1950 után nyoma veszett, a közelmúltban akadtak rá kutatók a rend központi római levéltárában. Az egyes rendházak anyaga a feloszlatás és államosítás után jórészt a területi levéltárakba került, a soproni levéltár kivételével, amely a közelmúltban került elő a templom tornyában elrejtve. Az egykori kolostorok helyén működő plébániákon (Budapest, Szombathely, Sopron) is jelentős irattöredékek, főleg személyi hagyatékok maradtak fenn, ezek begyűjtése jelenleg is folyik. Egy nagyobb iratmennyiség – feltehetően Bőle Kornél hagyatékából – előbb a Munkásmozgalmi Múzeumba, majd a Magyar Országos Levéltárba (P 1572-1574), egy kisebb anyag &x150; Implom Lajos tartományfőnök hagyatéka – pedig az esztergomi Prímási Levéltárba került; ezek visszaszolgáltatása folyamatban van. A vasvári és szombathelyi levéltár anyaga jelenleg Szombathelyen a Vas Megyei Levéltárban, a soproni levéltár további töredékei pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár Soproni Levéltárában kutathatók.

   Geografische en culturele context

   Mandaat/bronnen van bevoegdheid

   Organisatie structuur

   Records management and collecting policies

   Gebouwen

   Bestanden

   Toegangen, gidsen en publicaties

   Iványi Béla, A Szent Domonkos-rend római központi levéltára: Részletek a magyar dominikánus provincia multjából, in Levéltári Közlemények 7(1929) 1-30.

   Iványi Béla, Dominikánus levelek és oklevelek a körmendi levéltárban. Körmend, 1942 (Körmendi Füzetek 1).

   Rosdy Pál, A magyar domonkos rendtartomány levéltárának elenchusa [1948-ból], in Lymbus 2(1990), 23-32.

   Siptár Dániel, A Domonkos Rend Központi Levéltárának magyar vonatkozású és eredetű anyaga, in Levéltári Szemle 55(2005):2, 14-38.

   Szőnyi Tamás, A magyar domonkos rendtartomány egykori levéltárának középkori oklevelei, in A domonkos rend Magyarországon, szerk. Illés Pál Attila–Zágorhidi Czigány Balázs, Piliscsaba–Budapest–Vasvár, 2007 (Művelődéstörténeti Műhely, Rendtörténeti konferenciák, 3), 61-76.

   Toegang

   Openingstijden

   előzetes megbeszélés alapján

   Raadpleegvoorwaarden en -eisen

   Toegankelijkheid

   dienstverlening

   onderzoeksdienstverlening

   reproduktiedienstverlening

   Publiekruimten

   Beheer

   Identificatie van de beschrijving

   Identificatiecode van de instelling

   Toegepaste regels en/of conventies

   Status

   Niveau van detaillering

   Datering van aanmaak, herziening of verwijdering

   Zágorhidi Czigány Balázs, 2005-2008

   Taal (talen)

    Schrift(en)

     Bronnen

     Onderhoudsaantekeningen

     Trefwoorden

     Access Points

     • Észak-Dunántúl (Geographic subregion)